Zrál 24 let v americkém ex-bourbon dubovém sudu a další 2 roky ve španělském first fill dubovém sudu.
Třetí vydání ročníku 1991 má měděnou barvu s růžově zlatými tóny.
Na vůni je rozpínavý a komplexní s bohatými tóny citrusového ovoce a vanilky, karamelu a čokolády. Americký a španělský sud předává do vůně tóny medu, následujíc zimní koření a meruňky s trochou likéru v pozadí.
Na patře se podepisuje styl citrusového ovocného sadu, ve kterém následuje bohatá čokoládová krémovitost a vrstva dušených jablek a hrušek, vánoční puding a horký vanilkový krém.
Na konci se pomalu objevuje pomeranč a pečený kokos, zdůrazňuje se v plnosti sladkost vanilky a karamelu.
Palírna Balblair, založená Johnem Rossem v r. 1790, patří mezi nejstarší funkční skotské palírny. V rodině zakladatele zůstala palírna do r. 1894, kdy ji převzal Alexander Cowan.
Většinu první poloviny 20. století (1911-1948) byla palírna zavřená, než ji v r. 1948 koupil Robert Cumming, který ji rozšířil a přestavěl a při svém odchodu důchodu v r. 1970 prodal společnosti Allied Distillers.
Od r. 1996 je majetkem společnosti Inver House Distillers, která výrazně rozšířila nabídku whisky Balblair na trhu a vedle whisky určitého věku začala prodávat i ročníková plnění. jednalo se o prozíravý a úspěšný akt, protože whisky Balblair od té doby posbírala řadu oceněních na mezinárodních soutěžích.
Pro zajímavost: Dědictví zakladatele palírny žije i v dnešní době. Čtyři ze sedmi současných zaměstnanců palírny mají příjmení Ross.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.