Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Pinot grigio, Rulandské šedé vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Venezia Giulia - suché.
Zlato žlutá barva. Aroma žlutých jablek, zralých hušek a broskví. Příjemná konzistence v ústech, dobrá rovnováha mezi kyselinou a jemností.
Průměrné stáří révy: 15 let
Složení půdy: především štěrk a červený jíl
Sklizeň: ruční
Fermentace: v tancích z nerezové oceli za kontrolované teploty 14° - 16° C.
Zrání: v tancích z nerezové oceli cca 5 měsíců s fermentačními kvasnicemi. Malolaktická fermentace držena na 50%. Víno dále zraje v láhvi 3 měsíce.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany.
Tradice skvělých vín Bertani se zrodila již v roce 1857. Od samého počátku tohoto vinařství byl znát profesionální přístup bratří Bertaniů, což dokazují mnohá ocenění získaná na mezinárodních výstavách již po pár letech. Giovan Battista byl členem italského parlamentu a měl skvělé řídící schopnosti, zatímco jeho bratr Gaetano byl díky době strávené ve Francii znalý problematiky pěstování vinné révy. Vinice rodiny Bertani v provincii Verona se rozprostírají na nádherných kopcích Valpantena a v okolí Valpolicelly. Další vinice se rozprostírají kolem kopců v zónách Bardolina a Soave.
Přírodní charakter těchto míst vytváří harmonický vztah mezi třemi faktory ovlivňujícími charakter vína - půdou, sluncem a větrem. Každá řada révy je zde vystavena adekvátní míře těchto faktorů. Na těchto vinicích se pěstují odrůdy Garganega, Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara a Rossignola, z nichž některé byly pěstovány již v dobách Římské říše. Tyto odrůdy dávají vzniknout skvělým vínům Soave, Valpolicella, Recioto, Amarone a Secco Bertani. Hrozny zde dozrávají v září a nastává doba sklizně. Lisují se pouze zdravé hrozny, které vínu zaručí příjemný buket, barvu a celkovou vyváženost.
Hrozny, ze kterých se vyrábí Recioto a Amarone, jsou sbírány hrozen po hroznu a umístěny v malých dřevěných bednách, aby se zabránilo jejich poničení. Hrozny jsou očištěny a ještě jednou přebrány a teprve poté umístěny na proutěné rohože, na kterých přečkají zimu na půdě vinařství, kde postupně vysychají. Pro tyto hrozny nastane fáze přeměny na nedostižné Recioto a Amarone až v průběhu února, kdy již ztratily vysoušením svůj obsah vody a zhruba 30% své hmotnosti. Bertani se drží tradičních výrobních postupů a technik charakteristických pro výrobu velkých vín z Veneta, jako je např. zrání ve velkých dubových kádích. Později zde začali používat dubové sudy typu barrique, což umožnilo společnosti vyvinout a zdokonalit nové a exkluzivní produkty vysoké kvality.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.