Toto je 8leté Port Charlotte z ročníku 2011, které vyšlo v létě 2021 a skončilo v sudech na červené víno s horní zásuvkou z Pauillac v Bordeaux.
Port Charlotte je silně rašelinovaný single malt Bruichladdich – není tak silně rašelinovaný jako Octomore, i když stále dosahuje fenolicity 40 ppm, což je vyšší hodnota než u mnoha sesterských Islay palíren a více než dost na to, aby mohl konkurovat jakémukoli luxusnímu klaretu Pauillac, který máte. chtít na to hodit.
Tento konkrétní Port Charlotte PAC:01 byl destilován z Concerto ječmene v roce 2011 a vyroben ze dvou šarží sudů – jedné šarže šestiletého Port Charlotte z prvního plnění z amerického dubu, který byl doděláván v sudech s prvním plněním Pauillac po dobu dvou let; a druhá várka 7 let starých sudů z amerického dubu s první náplní, které byly dokončeny v sudech z druhého plnění (možná stejných?) Pauillac.
Palírnu Bruichladdich založili v r. 1881 bratři Harveyovi. Na rozdíl od jiných palíren na ostrově Islay neleží Bruichladdich těsně u moře. (V překladu Bruichladdich znamená kopec na břehu.)Hlavními produkty palírny tradičně byly 10-, 12-, 15-, 17- (označená římskou číslicí XVII) a 20-letá whisky.
V r. 2000 koupila palírnu společnost Murray McDavid a v následujících letech se počet plnění značně znásobil. Nejprve přišly na trh poměrně mladé whisky se zajímavými chuťovými charakteristikami Rocks, Waves, Infinity, 3D, série plnění pojmenovaná po slavných golfových hřištích, pak následovala lahodná ročníková plnění a
specifická plnění zrající nebo dozrávající v sudech po různých vínech nebo destilátech (např. Italian Collection, French Collection, 1998 Sherry, 1992 Sherry). Dále se v palírně Bruichladdich, jejíž whisky je ve srovnání s jinými islayskými palírnami obvykle málo rašelinná, pokusili vyrobit nejrašelinější whisky na světě (Octomore).
Další novinky mají kořeny ve starých recepturách - whisky Port Chartlotte (pojmenovaná podle zaniklé palírny) a X4 (čtyřikrát destilovaná whisky na základě záznamu z r. 1695). Tímto výčet plnění Bruchladdich zdaleka nekončí - přinejmenším proto, že každý rok přichází tato kreativní palírna s něčím novým.
Od roku 2012 došlo k zásadnímu omezení produkce palírny z pohledu produkce vlastních single malt pod novým majitelem společnosti Remy Cointreau, proto většina lahví se tímto okamžikem stala jedinečnými.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.