Původ lihovaru Bertagnolli, nositele četných ocenění za kvalitu výrobků, sahá až do roku1870. Tehdy se majitelka jednoho z největších podniků v severoitalské oblasti Piana Rotaliana, Giulia Kreutzenberg, provdala za Edouarda Bertagnolli, dědice zavedené farmaceutické firmy. Díky použití destilačních nádob, známých z farmaceutické praxe pod názvem alembik a technice tzv. mariánské lázně, původně používané renesančními alchymisty, kteří destilovanou látku ukládali do nádoby s vodou vložené do pece, aby tak zabránili přímému kontaktu látky s ohněm, se podařilo vyrobit destiláty nepřekonatelné kvality, jenž se okamžitě stávají velmi oblíbenými a záhy se jim dostává oficiálního uznání a to když v roce 1886 habsburský dvůr ve Vídni udělil titul C.a K. dvorní dodavatel.
V současné době je firma svěřena dynamicky podnikajícím bratrancům Livii a Beppe, již čtvrté dynastii rodu Bertagnolli, kteří s nadšením pokračují v tom, co vždy bylo mottem tohoto podniku, tedy: Inovace s ohledem na tradici a výroba stále kvalitnějších destilátů.
Lihovar Bertagnolli se nacházi v kraji zvaném Piana Rotaliana, o které již Geothe hovořil jako o "nejkrásnější vinné zahradě Evropy".
Oblast chráněna horami má vnitrozemské klima s chladnými zimami, teplými léty a denními a nočními teplotními rytmy tolik příznivými pro dozrávání vinné révy. Na optimální dozrávání hroznů mají blahé důsledky i nivní půdy dané častými záplavami v minulosti lemujících řek Adige a Noce.
Několik významných dat vývoje lihovaru, který jako první v Evropě zavedl řízení procesů - destilace a vodní lázně počítačem. Podnik, jenž hledá neustále inovativní technologické procesy pro destilaci předurčující výrobu vysoce kvalitních produktů.
Lihovar Bertagnolli dnes provádí destilaciv alembicích nazpůsob " vodní diskontinuálně poháněné párou ". Tyto alembiky jsou výsledkem důvtipu rodiny Bertagnolli, která v roce 1949 zavedla selekční a koncentrační kolonu podle návrhu Tullia Zadry.
Diskontinuální alembiky existují ve třech typech: ty pro přímý ohřev,vodní lázeň a parní alembik. Přímý ohřev se odehrává v kotli uloženém v peci, ve které hoří oheň. Ve vodní lázni odděluje od ohně destilační nádobu prostor vyplněný vodou a olejem. A konečně při parní destilaci externí kotel alembiku vyrábí páru, která je přiváděna do kotle s vinnou matolinou.
Alembiky firmy Bertagnolli jsou konstruovány z excelentní mědi, která díky tomu, že je vynikajícím vodičem tepla, umožňuje dosáhnout co nejlepších výsledků v citlivé fázi destilace.
U tohoto typu alembiku, který je přerušovaně ohříván párou, jsou kvasící výlisky z hroznů přidány do kotle a smíchány s vodou pro následnou destilaci. Ohřev párou nepřesáhne nikdy 105 ° C . Tato metoda umožňuje pomalou destilaci a chrání výlisky z hroznů před možným spálením a zaručuje tak jejich dokonalé využití.
Alkoholické páry shromažďované ve varnějsou odváděny do kopulí nadsloupci Zadra, kde se koncentrují a kde dochází k jejich rozdělení. Odtuď jsou vedeny do chladících sloupců, kde se z parního skupenství mění zpět do kapalného. Produkt je v tomto stádiu rozdělen na hlavu, srdce a ocas. Technologický proces je dnes v podniku Bertagnolli řízen počítačem, který eliminuje procento lidské chyby a zajišťuje vysokou kvalitu výroby. Výsledkem je grappa charakteristická výrazným aromem s jemnou a zakulacenou chutí. To vše díky zkušenostem našeho Destilačního mistra, enologa Michaela Schönsberga.
Jakmile je dokončeno vaření vinných slupek, začíná pára vstupovat do mezistěn kotle. Zpracovaná matolina jekompletně odstraněna a je nahrazena novou. Proto hovoříme o „diskontinuálním alembiku“.
K dispozici jsou typy přístrojů, které umožňují destilovat 500 a 600 kilogramů matoliny v každém kotli na jedno vaření. S takto vysokou propustnou výkonností je surovina velmi dobře využita a je tak získáno jen velmi omezené množství výrobků, viz: Moscato Rosa, Tramín, Sorbodell'Uccellare.
oficiální stránky palírny : www.grappabertagnolli.com
Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Teroldego Rotaliano a Chardonnay vyp...
Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Chardonnay vypěstovaných na vinicích...
Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Chardonnay vypěstovaných na vinicích...
Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Moscato Giallo vypěstovaných na vini...
Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Teroldego Rotaliano vypěstovaných na...
Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Teroldego, Chardonnay a Tramín vypě...
Tato grappa vyrobena z prestižní matoliny z vinařství, které má charakter biologicky kontrolovaného...