Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Vermentino vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Toskánsko - Bolgheri - suché
Víno zřetelné vůně citrusových plodů a čerstvých lískových oříšků, lehké květinové vůně, zároveň smetanové a sladké díky zrání v dubu. Chuť je svěží, zralá, vyrovnaná a dobré délky. Doporučujeme k rybě a měkkým sýrům.
Marchesi Incisa della Rocchetta položil základ slávě vín z Bolgheri, když v 50. letech 20. století stvořil víno s názvem Sassicaia. První ročník tohoto unikátního vína přišel na trh v roce 1968 a začal tak psát vinařskou historii Itálie. Přesně o deset let později se jako druhé zrodilo další
kultovní víno z Bolgheri, GRATTAMACCO. Usedlost byla založena v 70. letech na kopci mezi Bolgheri a Castagneto Carducci. Piermario Meletti Cavallari, majitel a enolog v jedné osobě původem z Milána, vždy snil o vlastním vinařství. Na svých cestách v Toskánsku uviděl
usedlost Grattamacco a hned pochopil, že je místem, o kterém dlouhá léta snil. V roce 1977 se přistěhoval a začal zde kultivovat révu. Výsledkem a současně jeho debutem bylo víno Grattamacco, které poprvé představil v roce 1982 a stal se tak jedním z nosných pylířů
supertoskánských vín. Tento úspěch je výsledek ryze organického přístupu ke kultivaci révy (certifikace AIAB). Vinifikace probíhá v podobném duchu, nejsou používány žádné mechanické čerpadla, celý vinifikační postup probíhá v dřevěných sudech, macerace výhradně v
otevřených kádích s ruční ""batonage"", zrání pak v sudech z francouzského dubu. Vinařství má v současné době 32 hektarů půdy, z nichž 12 je osázeno révou a 3 olivovníky, zbytek tvoří převážně lesy. Grattamacco se spolu s víny Sassicaia a Ornellaia stalo kultem. Usedlost od
roku 2002 vlastní a provozuje Claudio Tipa, který současně produkuje víno na usedlosti Castello Colle Massari, která patří ke špičce v oblasti Montecucco, a Poggio di Sotto, jež je považována za špičku stran vín Brunello di Montalcino.
Claudio, který strávil 30 let svého života vývojem systémů dálkového ovládání, koupil usedlost Castello Colle Massari v roce 1999, a zároveň od roku 2002 spravuje i usedlost Grattamacco v Bolgheri. Vinařství Castello Colle Massari bylo založeno v roce 1998, a je součástí zóny Montecucco DOC. Montecucco je ideální oblast pro pěstování Sangiovese. Colle Massari se nachází přímo mezi DOCG zónou Brunello di Montalcino a jižně položenou oblastí DOC zvanou Morellino di Scansano. Claudio Tipa zde vytvořil své první víno v roce 2000.
Usedlost Grattamacco byla založena dříve než Colle Massari, a sice v roce 1977. Nachází se v srdci oblasti Bolgheri DOC, která rychle získává na věhlasu, a to hlavně díky odrůdě Cabernet Sauvignon. První ročník Claudia na této usedlosti tvořilo zcelení odrůd Cabernet Sauvignon, Sangiovese a Merlot. Grattamaco leží na vrcholu kopce, který vyhlíží k moři, mezi Castagneto Carducci a Bolgheri, asi 100m.n.m..
Usedlost Castello Colle Massari se rozprostírá na 30 hektarech půdy, z nichž 11 je osázeno révou, vesměs na vápenitém podloží s příměsí jílu a pískovce. Hlavním enologem je Maurizio Castelli, který spolu s Claudiem pracuje již léta. Vinice jsou certifikovány jako bio, organická produkce. 55% výsadby tvoří Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 20% Merlot a 20% Sangiovese. Ve vinicích se uplatňuje systém vedení révy Cordone a Guyot. Výnosy jsou redukované mezi 5 - 6 tunami.
Grattamacco i Colle Massari má mnoho společného s víny z Bordeaux, ale v každém skutečně velkém vínu z Toskánska je vždy podíl Sangiovese, které dodá onu typičnost. Jak sám Mauzio říká:"můžete kvasit víno ve vašem bazénu, ale nikdy nebude tak dobré jako Grattamacco!"
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.