Appleton Estate, firma sídlící v Nassau Valley, které je součástí světově proslulého jamajského Cockpit Country. Půda v údolí Nassau je velmi úrodná, pěstují se zde různé, pečlivě vybrané druhy cukrové třtiny. K procesu kvašení je použita měkká voda pramenící v této oblasti, která je přirozeně filtrovaná ve vápencových kopcích Cockpit Country. Appleton Estate také používá při fermentaci patentovanou kulturu kvasinek, jež si sami pěstují. Tyto kvasinky se dědí z generaci na generaci a přispívají k jedinečnému profilu této značky. Destilace zde probíhá po staletí stejným způsobem, pomalu a v malých kotlících. V Appleton Estate tomu říkají “staromódní způsob”, ale výsledný produkt vždy stojí za to čekání. Dalším krokem je stárnutí rumu ve skladech k tomu určených. Po čas zrání získáva obsah sudu jemnou, komplexní chuť s tóny vanilky, kakaa, lískových oříšků a kávy. Po stárnutí je rum míchán tak, aby vytvořil speciální a jedinečnou směs, díky které je Appleton Estate známý po celém světě. V konečné fázi se směs rumů nechá “odpočinout”, aby došlo k provázání všech chutí a vůní.
První doložená zmínka o výrobě rumu Appleton z této oblasti sahá do roku 1749.Avšak počátky sahají až do roku 1655, v době, kdy si anglický král vzal Jamajku od Španělů. Frances Dickinson se podílel na dobytí této země, území Appleton byla část země, kterou Dickinson obdržel za své služby. Vnoučata a syn byli prvními známými majiteli pole Appleton. V roce 1845, oblast Appleton změnila majitele, když tuto krajinu získal Dickinson z rodiny William Hill. Znovu se vlastnictví změnilo o rok později,
když se rozhodl toto území koupit jeden z nejúspěšnějších obchodníků Jamajky, Nathan A. McDowell. Nathan zemřel při velkém zemětřesení v roce 1907 a jeho obrovské území, včetně Appletonu, pravděpodobně získal J. Wray a synovec Ltd. J.Wray a synovec také vlastní sídlo Appletonu a udržují bohatou tradici výroby rumů a prémiových destilátů do dnes. Tato oblast změnila majitele mnohokrát v průběhu let, ale od roku 1749, byly všechny rumy Appleton vyrobeny na jednom poli 11.000 akrů v údolí Nassau. Nassau Valley je součástí Jamajky známé po celém světě, slavný Cockpit Country je velmi speciální vápencové uskupení, známé jako krasové Cockpit, které se tvořilo po miliony let . Oblast Appleton je jediná , která se nachází v krasové formaci kokpitu a produkovala jediný rum na světě z "terroir", jako zvláštní, jak to údolí Nassau. "Terroir" je složení velmi specifických charakteristik klimatu, půdy a zeměpisu, které dává velmi zvláštní kvalitu na všechny rumy z Appletonu.To je důkaz, že původ rumu je opravdu důležitý.
Chuť rumu Appleton Estate má na svědomí žena
Není žádným tajemstvím, že za chutí jamajského rumu Appleton Estate stojí žena. Historicky první žena Master Blender. Její jméno zní Joy Spence a je skutečnou mistriní ve svém oboru. S mícháním rumů má 25leté zkušenosti, včetně 16let strávených studiem v Appleton Estate po boku tehdejšího Master Blendera Owena Tullocha. Její vášeň a preciznost je znát v každé lahvi tohoto nápoje. Rumy Appleton Estate jsou certifikované a mají věkové prohlášení na etiketách, číslo udávané na etiketě je minimální délka zrání v dubových sudech.
Velice zajímavá je tzv. zelená výroba, kterou v Appleton Estate používají a propagují. Snaží se méně zatěžovat životní prostředí a redukovat množství oxidů uhlíku v ovzduší. Dnes se zde sklízí cukrová třtina jak mechanicky, tak ručně. Nicméně, je zde plán sklízet pouze ručně a také ustoupit od vypalování polí s cukrovou třtinou. V Appleton Estate dokonce recyklují bláto, které ulpívá na stoncích cukrové třtiny. Toto bláto má velmi vysoký obsah vlhkosti a je obtížné se ho zbavit. Bláto se podrobuje procesu odstranění vlhkosti, při kterém se klade velký důraz na zachovávání živin, které obsahuje. Výsledným produktem se hnojí. Továrna je také poháněna kotlem bez emisí, který spaluje odpad z cukrové třtiny. Vypouští do ovzduší pouze páru a zanechává pouze malé množství popela. Ovšem nejpozoruhodnější věc, ke které se zde zavázali, je projekt proměny vedlejšího produktu destilace (tzv. dunder). Tímto procesem se získávají živiny, které se dále používají ke hnojení a zavlažování. Appleton Estate také disponuje vlastní čističkou odpadních vod. Jednoduše, v této továrně se snaží, aby Jamajka jako zem, ve které žijí, byla lepší a čistší. Klobouk dolů.
Appleton Estate je nejstarší, bez přestání fungující jamajskou destilerií. Od roku 1997 navíc zastá...
Rum Appleton Estate z roku 2003 představuje komplexní profil s tóny dřeva a tropického ovoce. Je dob...
Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy un...
Kvalitní, lehký a suchý rum s chutěmi v perfektní harmonii. Typický bílý rum z Jamajky vyráběný od ...
Appleton Estate je je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy...
Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy un...
Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy un...
Appleton Reserve Rum vzniká pečlivým mísením více než dvaceti různých jamajských rumů. Výsledkem je ...
Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy un...
Je první ze členů rodiny vyzrálých rumů Appleton Estate. Rum je namíchán z 15 různých vybraných zraj...
Je první ze členů rodiny vyzrálých rumů Appleton Estate. Rum je namíchán z 15 různých vybraných zraj...
Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy un...
Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy un...
Jamajský rum, Kingston 62 zlatých! Dříve známá jako Appleton Estate Special, směs sudových a desti...