Mexiko je domovem více než 200 druhů rostliny agáve a přibližně 30 druhů se používá k výrobě mezcalu. Každý druh agáve má svou speciální charakteristiku, proto je možné docílit spousty chutí při výrobě tohoto destilátu. Trvá, v závislosti na druhu, 7-9 let než rostlina agáve dospěje (a její srdce pak váží až 60 kg) a může se použít k výrobě mezcalu. Jakmile dospěje, pokácí ji podle tradice nejstarší člen rodiny. K výrobě se používá jen srdce agáve (její květ), které se vaří, peče a následně drtí, aby se získala šťáva. Poté se šťáva fermentuje a destiluje alespoň dvakrát, aby bylo dosaženo jemné chuti. Z jedné rostliny jí bývá až 65 litrů a mezcal má po první destilaci vždy 55 % alkoholu. Nakonec se výsledný mezcal balí do láhví, tomu se říká mladý mezcal nebo blanco. Letitý mezcal vznikne uchováváním v dubových sudech. Podle doby, kterou v sudech z dubového dřeva stráví, se mu říká buď mezcal reposado (0,5–1,5 roku) nebo mezcal anějo (2–8 let).
Historie sahá až do období před Kristem. Tehdy obyvatelé obývající mexické územít vyráběli z agáve alkoholický nápoj zvaný pilgue, které bylo však od způsobu dnešní výroby mezcalu poměrně vzdáleno. Změna přišla až se španělskými dobyvateli, kteří znali proces destilace. Tento faktor a některé další daly vzniknout receptuře mezcalu, neměnně a předávané z generace na generaci až do dnešních dnů.
Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj, který se vyrábí z jiných druhů agáve než-li tequila při nakvašování je agáve pražená na dřevěném uhlí v jámách a to dává mezcalu lahodné kouřové aroma, podobné některým single malt whisk(e)y. Podobně tequile se mezcal smí vyrábět pouze v pěti oblastech Mexika: Oaxaca, Guerrero, Durango, San Luis Potosí a Zacatecas. Mezcal má dnes certifikaci původu AOC tzv. Apellation d´Origine Controlée. na etiketách těchto mezcalů lze dále vyčíst označení: „Regional de Oaxaca“, do mezcalu je přidávána housenka motýla žijícího na listech a kořenech agáve, či škorpión mezcal je ze zákona minimálně 1x destilován a svoji zlatohnědou barvu získává přirozeným zráním v sudech. Exkluzivnější mezcaly jsou destilovány 2x. Průmyslově vyráběné mezcaly jsou jen jednou destilovány a jsou dochucovány karamelem, přidávají se do nich i cizí cukry následně jsou přibarvovány barvivem, ale nemají označení “GOLD” (např. Gusano Rojo ze 100 % agáve).
U Mezcal rozeznáváme 2 kategorie a 7 typů:
Tedy jednoduše oproti známější tequile nebo méně známému pulgue se odlišuje následovně:
Výsledkem je i jiná, nakouřená, chuť.
Na rozdíl od tequily není mezcal tak slavný, je spíše považován za domácí pálenku a v důsledku neexistuje ani takové množství značek.
Del Maguey vám přináší kolekci Single Village® Mezcal vyrobených v bujných, odlehlých horách, plán...
Ilegal Anejo zraje 13 měsíců ve směsi amerického a francouzského dubu. Je to nádherný Mezcal, který...
Del Maguey Albarradas má vůni se spoustou citrusových podtónů a také trochu pečené hrušky. Na jazyku...
Tento výtvor Mezcal od Nucano je celý o Arroqueno Agave. Rostlina mohla růst a prospívat asi 13 let,...
Všechny tradice a dědictví Mexika žijí v našich rostlinách agáve (Agave znamená „v řečtině""). Agáve...
Nucano Cuishe Joven se vyrábí z agáve Cuishe. Tato agáve byla před sklizní ponechána růst nejméně 15...
Tento Nucano Mezcal Tepextate Joven je skutečně lahodná edice, která využívá několik speciálních fu...
Nucano Tobala Joven Mezcal je vyroben 100% ze speciálních agáve Tobala. Tobala je takzvaná „král agá...
Smysluplný Nucano Mezcal Barril Joven k nám přichází z mexické oblasti Oaxaca. Agáve se sklízejí ruč...
Bruxo bylo vytvořeno skupinou přátel, kteří milují a ctí zemi Mexiko. Objevili kouzlo mezcalu, ale...
Všechny tradice a dědictví Mexika žijí v našich rostlinách agáve (Agave znamená „v řečtině""). Agave...
Nejvíce oblíbený mezcal v Mexiku je vyráběn ve státě Oaxaca ze 100% agáve. V každé láhvi tohoto mezc...