Uvedena během festivalu Féis Íle v roce 2015 na počest 200-tého výročí palírny Ardbeg. Ardbeg Perpetuum tvoří směs vyzrálých a mladých whisky, které zrály v sudech po bourbonu a sherry, a svým chuťovým profilem pokrývá všechna doposud uvedená Ardbeg stáčení.
Dram Ardbeg Perpetuum je oslavou jak minulosti a přítomnosti, ale i budoucnosti palírny Ardbeg. Na dalších 200 let, sláinte!
Perpetuum je single malt whisky známé palírny, která vyrábí kvalitní whisky již po dvě staletí. Ardbeg Perpetuum je limitovanou edicí nejkomplexnější single malt whisky na světě s výrazně kouřovým a rašelinným charakterem.
Výroba této whisky staví na produktech nejstarších ostrovních rašelinišť - vynikající vodě i nezkrotnosti ostrova Islay, jehož je tato whisky ztělesněním.
Barva: tmavě jantarová.
Aroma: dehet, saze a borovicová pryskyřice přecházejí do tónů tmavé čokolády, melasy, dřeva a ořechů. Po přidání pár kapek vody se uvolní svěží vůně mořských vln, limetky a oleje ze lněného semínka. Neobyčejně svěží whisky na svou kouřovost.
Chuť: v chuti se prolíná intenziví rašelinová kouřovost, uzená slanina, skořice a muškátový oříšek s majestátní krémovostí, přinášející sladkou vanilku a mléčnou čokoládu.
Závěr: v dlouhém závěru znovu vystupuje lněné semínko, společně s náznakem kreosotu a dehtu.
Perpetuum je single malt whisky známé palírny, která vyrábí kvalitní whisky již po dvě staletí. Ardbeg Perpetuum je limitovanou edicí nejkomplexnější single malt whisky na světě s výrazně kouřovým a rašelinným charakterem. Výroba této whisky staví na produktech nejstarších ostrovních rašelinišť – vynikající vodě i nezkrotnosti ostrova Islay, jehož je tato whisky ztělesněním.
Palírnu Ardbeg založil v roce 1815 John McDougall na místě dřívější černé palírny. V držení jeho rodiny zůstala palírna až do r. 1977, kdy ji koupila společnost Hiram Walker and Sons. V r. 1983 byla zavřena, ale v r. 1997 po koupi společností Glenmorangie Plc byl provoz znovu obnoven. V 80. letech po zrušení místní sladovny se experimentovalo s použitím méně rašelinného sladu, za současných majitelů se slad stále kupuje, ale opět silně rašelinný, který dodává whisky Ardbeg nezaměnitelný charakter.
Výjimkou mezi všemi palírnami je, že Ardbeg se vůbec nepoužívá do míchaných whisky, veškerá produkce se stáčí jako single malt. Nejběžnější jsou na trhu 10- a 17-letá whisky, dále palírna vyrábí různá speciální plnění (Very Young, Very Old, Uigeadail, Serendipity, Lord of the Isles atd.).
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.