Červené italské víno vyrobené z odrůdy vinné révy 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot a 5% Syrah vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Toskánsko - Bolgheri - suché.
Další slavná ikona rodiny Antinori a jedno ze světově proslulých vín. Základem je , ve které převažuje Syrah. Zraje 14 měsíců v sudech a 12 měsíců v láhvi. Má velmi tmavou, nádherně lesklou barvu.
Vůně čerstvě vymačkaného dužnatého ovoce s decentními tóny toastu, kávy a tmavé čokolády. Komplexní a vyvážené s dostatkem dokonale strukturovaných tříslovin a dlouhým, hladkým závěrem.
Plné a velmi elegantní víno. Je znát použití pouze špičkových hroznů z těch nejlepších poloh. Víno je nutno dekantovat. Výborně doprovodí měkké zrající sýry.
Produkce vína je každoročně velmi limitovaná. Víno pro odborníky.
Konzumace: po 6.roce
Dekantace: ano
Archivace: 15-25 let
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může obsahovat i toto víno Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Antinori má velmi dlouhou a pestrou rodinnou historii, která trvá již po 26 generací, a rodina vyrábí vína již přes 600 let. Giovanni di Piero Antinori se stává v roce 1385 součástí „Arte Fiorentina dei Vinattieri". Veškeré firemní inovace v celé historii si rodina vždy osobně kontrolovala.
Vinařství se nachází na toskánském pobřeží v Maremma, 96 km jihozápadně od města Florencie a má rozlohu téměř 1 000 ha. Vinice Guado al Tasso (celkem 300 hektarů) se táhnou dolů směrem k moři z krásně zelených hor, obklopující staré vesnice v Bolgheri, a leží ve výšce mezi 45 a 60 metry. Celé této překrásné planině se říká „Bolgherský amfiteátr".
Díky mikroklimatu, který tento přírodní profil způsobuje, se plně vyzrálé hrozny sbírají přibližně o dva týdny dříve než v Chianti. Guado al Tasso je částí malého prestižního regionu Bolgheri DOC, které ještě v 70. letech minulého století bylo známé svými růžovými víny a DOC klasifikace se dočkalo až v roce 1984 (na červená vína rozšířeno v roce 1994).
Tuto oblast bychom mohli směle nazvat „Medocem Itálie".
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.