Commandaria je historicky nejstarší doložené víno s původní recepturou. Toto dezertní víno pochází ze Středomoří a je vyráběno z přezrálých bobulí starých odrůd révy vinné. Vyznačuje se plnou sladkou chutí s vyšším obsahem alkoholu. Tradice výroby sahá do doby 800 let před letopočtem a pochází z ostrova Kypr. Do Evropy se dostalo ve 12. století v průběhu křížových výprav a podle legendy vyhrálo historicky první přehlídku vín pořádanou ve 13. století francouzským králem Filipem II.
Současně je to chráněné označení původu (Appellation of Origin) pro unikátní sladké víno blízké slámovému, ale v mnohém připomene i portské. Vyrábí se ze starobylých pravokořenných odrůd Xynisteri (bílé) a Mavro (modré). Ty jsou obvykle pěstovány na vinicích s podložím obsahujícím sopečný popel, který vínu dodává specifický minerální charakter. Hrozny se nechávají
přirozeně přezrát a po sklizni jsou 2 týdny dosušovány na slunci, čímž se obsah cukru téměř zdvojnásobí a ztratí se z nich přebytečná voda a po vylisování zůstane vysoce koncentrovaný extrakt. Přirozenou fermentací je dosaženo minimálně 10% alkoholu ( nejčastěji však 14-15%). Obsah alkoholu může být dále zvyšován až na 20% přídavkem vinné pálenky (fortifikace). To ale není podmínkou. Po vykvašení následuje letité zrání v dubových sudech. Používá se vertikální systém uložení sudů, při kterém se doplňuje mladší víno z vyšších pater do nižších, lahvuje se pouze víno nejstarší. Obdobný, ale mnohem mladší, je španělský systém solera. Konečným výsledkem je víno jantarové barvy, vybrané chuti a vůně. Obvykle obsahuje kolem 15% přirozeného alkoholu, zhruba 200 gramů zbytkového cukru na litr a nižší množství kyselin (kolem 5 gramů). Typické jsou různé odstíny zlatohnědé barvy, mahagonová až jantarová (podle použitých odrůd). Chuť a vůně většinou zahrnuje sušené ovoce, koření, med, hrozinky, datle, případně kávu, čokoládu nebo lékořici. Hodí se hlavně jako digestiv - zlatá tečka po skvělém jídle.
Původně Řecký ostrov Kypr bývá považován za evropskou kolébku vína i proto, že v záznamech o víně, starších 4000 let, se objevuje kyperská Nama. Ve středověku proslula pod novým názvem jako víno templářských rytířů Commandaria. Do Čech poprvé přinesl toto víno kyperský král Petr I. jako host na dvoře Karla IV. Tuto dávnou návštěvu připomíná i známý český muzikál Noc na Karlštejně.
Již roku 1100 před naším letopočtem se básník Homér zmiňoval o kyperských vínech což naznačuje, že musela existovat již dlouho předtím. Velký básník starověku Hésiodos ve své básni „Práce a dni“ napsané kolem roku 800 př.n.l. popisuje výrobu vína v takovém detailu, že není pochyb o tom, že měl na mysli právě sladké kyperské víno. V těch dávných časech byla kyperská Nama, ze které později vzešla Commandarie, oblíbeným nápojem především při oslavách konaných na počest bohyně krásy Afrodité zrozené z mořské pěny u Paphosu - tuto scénu zvěčnil Botticelli na svém slavném obraze "Zrození Venuše".