Na západ a na sever od hlavního města Portugalska Lisabonu se rozprostírá stejnojmenný vinařskýregion Lisabon.Vinařská oblast jež donedávna pod stála jménem Estremadura. Tento pobřežní pás, táhnoucí se od Lisabonu na sever k oblasti Bairrada, geograficky zahrnuje vedle regionálních vín Lisboa také devět vinařských DOC (Encostas de Aire, Alcobaça, Óbidos, Alenquer, Arruda, Torres Vedras, Bucelas, Carcavelos, Colares) a DOC Lourinha pro aguardente. Nejvíce pěstovanými červenými odrůdami jsou Camarate, Tinta Miúda, Preto Martinho a Periquita, z bílých Fernao Pires, Vital a Arinto. Celková rozloha viničních tratí přesahuje 60 tisíc ha. Dnes jsou v tomto regionu také často vysazovány mezinárodní odrůdy. V současné době se jedná ovinařský region, který se rozvíjí a očekávají se od něj velmi zajímavá vína.Z řady portugalských vinařských oblastí je svým způsobem snad nejzajímavější oblast Colares. Zde je jediné místo v Evropě, kde není ani jeden keřík vinné révy roubovaný. Révokaz, který v 19. století zničil všechny evropské vinice, se zde, díky složení půdy, nedostal ke kořenům vinné révy, protože zde převažuje písek. Nejznámější a nejvyhledávanější je zde vynikající červené víno z jedinečné odrůdy Ramisco.Z odrůdy Ramisco se v nedaleké Carcavelos zase vyrábí alkoholizované, dezertní víno. Známá bílá vína z Bucelas, asi 40 km severně od Lisabonu, jsou vyráběna především z odrůdy Arinto.
Celou velkou oblast je možné rozdělit do několika podoblastí :
Na rovinách portugalského jihu se daří korkovým dubům. Portugalsko je dnes se 7000 km² korkových hájů největším producentem korku na světě – denně se tu vyrobí kolem 30 miliónů zátek.
Korek sklízí kvalifikované síly tradičním způsobem po staletí. Zákonné normy zakazují, aby se odkorkovaly malé duby s malým obvodem a aby se dobýval korek z 2. a 3. řezu, který se netvořil minimálně 9 let. Prkna získaná v prvotním výběru se složí na hromadu a zůstanou tak ležet asi půl roku. Déšť, vítr a slunce vyvolají chemické reakce, které zvýší kvalitu. Potom jsou prkna uložena do vrstev a v kotli se vaří 75 minut. Po varu se prkna znovu složí na dobu 3 týdnů, pak se přistoupí k výběru korku dle jeho kvality. Nejlepší korek je určen pro výrobu korkových zátek, zbytek se používá pro výrobu korkových cihel.
Rozšířené vyhledávání produktů
Zvolili jste detailní vyhledávání , to znamená , že o tom co je dobré opravdu víte své ... proto Vás upozorňujeme ,že jste opustili pole pro zákazníky ,kteří si neví rady sami se svými zdivočelými chyťovými pohárky a raději vnímají pochutiny dle nejrůznějších článků z médií od renomovaných až po ty ,které by možná stálo za to zakázat ... Děkujeme Vám že máte vlastní názor , jste tu správně ... Nyní můžete postupně zadávat jednotlivá kritéria a nalézt to co opravdu hledáte ....
V současné době nabízíme zejména :
1) Zřízení a vedení Vašeho privátního archivu případně Vašeho sklepa pravidelnými účelnými dodávkami vín v ideální kondici i ceně
2)Poradenství v oblasti investic do vína
Milí uživatelé , tato část vinotéky je zatím ve fázi tvorby bez detailního náhledu ... Držte nám prosím palce ať se to podaří našim milým IT mužům dotáhnout v čase reálném .... Pokud máte zkušenosti s IT muži ve své profesi tak prosím nezoufejte , jistě nejsou všichni stejní ... a navíc resetnout si počítač už umíme každý sám ... nicméně jsou věci mezi nebem a zemí ... :-)
DIOS TRADING spol. s r.o.
IČO: 49444204
DIČ: CZ49444204
Zapsaná v obchodním rejstříku v Brně, oddíl C, vložka 12149
Husova 593
664 42 Modřice u Brna
zobrazit na mapě
Sklad Brno
Tel.: +420 602 518 692
Fax.: +420 545 232 631
vinotekadios@centrum.cz
Sklad Praha
Tel.: +420 775 998 049
Fax.: +420 739 583 622
vinotekadios@centrum.cz