… teče nejen říční proud, po němž se po dlouhá léta úspěšně plavila Yvonne Přenosilová, ale i vlastně nejhustší ingredience, která se používá tradičně v mixologii, a to od samého jejího úsvitu – sirupy. „Syrups, Essences, Tinctures, Colorings, etc.“ je přímo název jedné z kapitol první barmanské příručky na světě, jejímž autorem je Jerry Thomas. Pod číslem 284 uvádí jednoduchou recepturu na přípravu GUM SYRUPU (název časem mutoval do GOMME SYRUP): 14 liber (6,3 kg) cukru vařit pět minut v gallonu vody (3,78 l) a poté doplnit vodou do 7,5 litru tekutiny. Je toho slušná bandaska; sladivost je přibližně o polovinu nižší než u sirupů, které používáme dnes.
O sto let později píše Ivan Crha v Dědečkovi na scestí: „Sirupy jsou pro přípravu míšených nápojů nezbytné. Míchané nápoje většinou nesladíme cukrem, který se jednak špatně rozpouští a jednak nápoje kalí, ale cukerným sirupem. Do ¾ litru vody nasypete 1 kg krystalového cukru a počkáte, až se rozpustí. Pak roztok zahříváte. Když začne vřít, vaříte jej asi 10 minut. Na povrchu se tvoří pěna, kterou musíte sběračkou sbírat. Nakonec tekutinu prolijete plátěným ubrouskem do porcelánové misky a necháte vychladnout. Vychladlým sirupem naplníte lahve, ty zazátkujete a uschováte.“
Mistr Sirup - taková by mohla být přezdívka Viléma Vrabce. Majitel a učitel známých kuchařských kurzů ještě z doby tzv. první republiky si občas zapytlačil v barmanském revíru. Již ve své první publikaci Cocktaily a jiné nápoje nové doby věnuje sirupům celé čtyři strany. Kromě toho, že připomíná možnost vařit sirup déle, chceme-li dosáhnout jeho vyšší hustoty, předkládá návody na řadu – dnes opět do módy přicházejících – sirupů: akátový, fialkový, hřebíčkový, mandlový, muškátový, zázvorový, ale i celerový, mařinkový a – a ten je právě velmi trendy – růžový.
Sirup pod zákonem - pod číslem 335/1997 Sb. vyšla právě před deseti lety Vyhláška ministerstva zemědělství ze dne 12. prosince 1997. V § 3, odstavci 6 ustanovuje, že „Pro nápojový koncentrát obsahující více než 50 % hmotnostních přírodních sladidel lze použít název sirup.“ Legislativní vymezení přišlo pět minut po dvanácté; v té době už byl český trh zaplaven mohutnou vlnou levných rádoby sirupů.
Lauchlin Rose, potomek skotských stavitelů lodí a sám znalec moře, v Edinburghu společnost, jíž se původně profiloval jako „obchodník s limetovou a citronovou šťávou“. Její původní produkt – citrusová šťáva chráněná před zkvašením patnáctiprocentním podílem rumu – našel rychle odezvu v britském námořnictvu, jehož mužstvo bylo vystaveno nebezpečí kurdějí, tradiční chorobě z nedostatku vitaminu C. Ppřed více než 140 lety si pak nechal patentovat výrobní postup, který dokázal vyrobit stabilizovaný citrusový džus, lépe řečeno sirup, protože šťávu konzervoval cukrem a byla bez přídavku alkoholu. Zákon o královském námořnictvu a obchodním loďstvu poté zavázal všechny společnosti, aby zajistily denní příděl produktu pro všechny na palubě. Kromě nápadného snížení výskytu kurdějí mělo rozhodnutí nečekané sekundární účinky: Britským námořníkům se začalo říkat limeys... a barmani vymysleli recepturu Gimletu.
Sirup ze zázvoru - určeno k ředění vodou. Jmenuji se Tom a vyrábím pro vás sirupy. Dlouho jsem sledo...
Sirup z rebarbory - určeno k ředění vodou. Jmenuji se Tom a vyrábím pro vás sirupy. Dlouho jsem sled...
Sirup z pampelišek - určeno k ředění vodou. Jmenuji se Tom a vyrábím pro vás sirupy. Dlouho jsem sle...
Sirup z okurek - určeno k ředění vodou. Jmenuji se Tom a vyrábím pro vás sirupy. Dlouho jsem sledova...
Sirup z květů černého bezu - určeno k ředění vodou. Jmenuji se Tom a vyrábím pro vás sirupy. Dlouho ...
Barmanská přísada nejen do míchaných nápojú - koktejlový sirup s příchutí javorového sirupu a dalšíh...
Barmanská přísada nejen do míchaných nápojú - koktejlový sirup s příchutí granátového jablka a lesní...
Barmanská přísada nejen do míchaných nápojú - koktejlový sirup s příchutí černého rybízu Monin sirup...
Červený grep má specifickou sladko-kyselou chuť. Pokud ji chcete dodat svým nápojům, tak je Monin P...
Třešňové pyré Monin vhodné do koktejlů, smoothie, limonád, sodovek, mléčných koktejlů i jako pol...
Francouzská společnost MONIN věří, že nejlepší způsob, jak si vychutnávat vegetariánsky, je ve sk...
Bezinkový sirup té nejvyšší kvality od legendárního francouzského výrobce. Francouzská společnost se...
Lime juice té nejvyšší kvality od legendárního francouzského výrobce. Francouzská společnost se pros...
Koncentrát vyrobený z limetek, cukru a vody v recetuře, která se používá prakticky nezměněna od 2....
Sirup z kokosových ořechů z malé rodinné firmy Giffard založené roku 1885, používaný do koktejlů, ...