Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 20% Merlot a 80% Cabernet Sauvignon vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasto Bordeaux Médoc - suché.
Nová značka vyráběná Chateau Cos d'Estournel, které pochází z vinice Goulee. Tato vinice má mimořádné klima, v kterém se skvěle daří obou odrůdám Cabernetu Sauvignon (80%) a Merlotu (20%). Velmi ovocné červené víno se stylem podobným vínům z Kalifornie nebo Chile.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Až se dostanete ke slonovi, brána se automaticky otevře. Jakmile návštěvník v médocké oblasti , jež patří spíše do Pohádek tisíce a jedné noci, ihned jej pohltí exotická atmosféra jako z nějakého indického bazaru.
Vysoká a nádherně vyřezávaná dřevěná deska ze Zanzibaru, řady palem, pestrobarevné mozaiky v nevázaně koloniálním stylu, a zejména střecha zámečku s pagodami, to všechno napomáhá vytvářet obraz .
Mužem, který nechal počátkem 19. století tuto pozoruhodnou a svéráznou stavbu vybudovat nedaleko svého sídla, byl Louis-Gaspard d´Estournel. Měla sloužit pro konírny, stáje a vinné sklepy.
Stavba postavená na mírném návrší proti Chateau Ladíte se zprvu příliš netěšila všeobecnému souhlasu, dnes je však usedlost díky ní slavná nejen v rámci regionu.
Je třeba podotknout, že Pratsovi, kteří jsou majiteli Chateau Cos d´Estournel od 1.světové války, mají stejné estetické sklony jako jejich předchůdce.
Červená obálka z imitace kůže s reliéfním zlatotiskem, se skládacími boky a zasunovacími kapsičkami ukrývá elegantní prospekt, na němž je zobrazena mědirytina na etiketě zdejšího vína a stručně popsaná historie usedlosti, ilustrovaná akvarely a černobílými i barevnými fotografiemi,
a k tomu všemu ještě i jeden upomínkový zápisníček s portréty sběračů hroznů a druhý s podobiznami mahárádžů.
Vynikající víno Saint-Estéphe, jež bylo roku 1855 zařazeno do kategorie deuxiéme cru a podávalo se u stolu francouzského císaře Napoleona III., britské královny Viktorie i ruského cara. Je to víno, které odjakživa přivádí znalce k úžasu.
Bratr Jean-Marii, Bruno, pracoval celá desetiletí na neustálém vylepšování kvality tohoto královského vína s nečekaným dotekem exotiky : je v něm nepatrný podtón tříslovin kombinovaný s nekonečně jemnými tóny ovoce, koření a čokolády.
Na úsvitu nového tisíciletí Pratsovi konečně předali žezlo. Nový majitel Michel Raybien si ale ve vedení ponechal Jean-Guillauma Prase.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.