Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Pinot Nero 100% vypěstovaných na italských vinicích vinařské oblasti Lombardia - Franciacorta - suché.
Jiskrn á rubínová barva s odlesky pálené cihly. Fantastické aroma zralých lesních plodů, zejmé na ostružin a jiného bobulového ovoce. Opulentní v chuti s dobrou strukturou a tanninem, ovšem velice harmonické a vyvážené , až mistrně zvládnuté . Plné s dokonalou jemností, velký
Pinot. Vynikající k pokrmům ze zvěřiny. K pečené kachně nebo huse. K pečeným červeným masům a výraznějším omáčkám.
Poloha - Lombardia, sever It álie. údolí Sebino, kde je vinikající mikroklima zejmé na pro odrůdy Pinot a Chardonnay. Půdy jsou bohaté na zdroj minerálů, vesměs ve vysokých nadmořských výškách. Stáří vinic 26 let. Výnosnost max. 6t/ha.
Vinifikace - ruční sběr do přepravek o obsahu max. 17 kilogramů. Jedná se velice přísnou selekci hroznů z deseti historických CRU vinic. Hrozny jsou odstopkovány, jemně lisovány a gravitací přesunuty do kádí. Alkoholická fermentace probíhá přibližně 10 dní při kontrolovaných
teplotách od 21 - 30°C.
Zrání probíhá v dřevěných sudech typu Barrique po dobu 15 měsíců ( z 50% nové sudy ). Kompletní malolaktická fermentace. Víno dále dozrává v láhvi dé le než dva roky.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
V roce 1965 se v domě uprostřed lesů (Ca’del Bosco) v okolí městečka Ebrusco usadila Annamaria Clementi Zanella, matka Maurizia Zannela a položila tak základ kultovním vínům regionu Franciacorta. Franciacorta, malá zóna v severoitalské Lombardii, je přezdívána jako malá Francie. Důvodem je mimořádná podobnost klimatických a půdních podmínek s oblastí Champagne. Franciacorta se stala nejlepší oblastí pro výrobu šumivých vín Itálie vyráběných klasickou metodou “Metodo Classico”.
Tvůrcem a současně nejvýznamnější osobností vinařství Ca’del Bosco je Maurizio Zanella, který se od samého začátku s velkou vášní a obrovským smyslem pro detail věnoval především zvyšování kvality hroznů. Historie vinařství začíná koncem 60. let, přesněji v roce 1968, kdy Maurizio vysázel první vinohrady v okolí vesničky Erbusco. Ca’del Bosco je dnes známé především pro svá šumivá vína. Ovšem první vína, která začátkem roku 1970 opustila sklepy vinařství Ca’del Bosco pod názvem “bílé a červené z Franciacorta” byla paradoxně tichá vína. Špičková šumivá vína přišla až o několik let později a sice koncem let osmdesátých. Byla to Franciacorta Brut, Dosage Zero a Annamaria Clementi, klasické cuvé které dnes představuje naprostou špičku z produkce Ca’del Bosco. I v následujících letech se Maurizio poctivě věnoval kultivaci vysoce kvalitních hroznů. Z těchto důvodů vznikla unikátní šlechtitelská stanice, která představuje naprostou špičku stran technologického vybavení, kde se školí i přední vinaři Champagne. Největším vínem je cuvé Annamaria Clementi, které je pojmenováno po matce Maurizia na její počest. Toto víno z fenomenálního ročníku 1996 se zapsalo do dějin italského vinařství, když se stalo vůbec prvním a jediným šumivým vínem Itálie, které je zahrnuto ve sto nejlepších vínech století.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.